tisdag 18 november 2014

Blomsterhuset i Borgå


Halloween och alla helgons dag på kommande.
I bakgrunden kylrummet för snittblommor. 

Precis som mina studerande, har jag jobbat utanför skolan i höst. Under fyra veckor hade jag tillfälle att bekanta mig med hur det är att arbeta i ett varuhus som specialiserat sig på växter, blommor, kort, pysseltillbehör och inredningsprylar. Även ekologiska, inhemska toalettartiklar kan man hitta på hyllorna i affären. Naturligtvis fanns det också krukor, ytterkrukor, mylla, gödsel och trädgårdsredskap i blomsterhuset. Med andra ord allt som en med gröna fingrar kan tänkas behöva.

Krukor i långa banor.

Proceduren att hitta en arbetsplats var för mig den samma som för de studerande. Länge funderade jag på var jag skulle kunna tänka mig att jobba och kom fram till att Blomsterhuset i Borgå kunde vara ett alternativ. Sagt och gjort, jag traskade in och frågade om jag får komma på inlärning i arbete för fyra veckor i oktober-november. Efter en stunds funderande kom blomvaruhusets ägare, Babo Lindroos, fram till att det kan nog lyckas ifall jag är villig att göra allt det som de anställda gör. Nåja, eftersom jag inte är florist så blev det inga buketter eller vackra blomarrangemang, men övriga uppgifter deltog jag i efter bästa förmåga.

Gåvotips

I en blomaffär måste blommor och växter vattnas och skötas regelbundet. Det räcker inte med att man ställer snittblommorna i vaser och grönväxter på försäljningsborden när de kommer från partiaffären. Med regelbundna mellanrum ska krukväxterna vattnas och snittblommorna ska ha fräscht nytt vatten i vaserna. Rosor, nejlikor, liljor, gerberor och allt vad det finns i kylrummen gås regelbundet igenom och ifall de ser dåliga ut kastas de bort eller används i blomarrangemang för t.ex. utebruk. Speciellt rosorna är knepiga för de ska putsas på taggar med en kniv och naturligtvis skar jag mig i tummen innan jag lärde mig hur man gör.

Dignande försäljningsbord

Jag åkte även runt till avtalskunder för att sköta grönväxter i företag och ämbetsverk i staden. Det var två intressanta dagar då jag bl.a. noterade hur kommunikationen fungerar på olika ställen. I ett och samma företag kan diskussionskulturen variera från en avdelning till en annan. För övrigt var den goda stämningen bland de anställda i blomsterhuset en bra sak, vilket gjorde praktikperioden till en rolig erfarenhet. Trots att arbetet emellanåt var stressigt och arbetstakten hög var ändå alla på gott humör och gav sig tid att förklara och svara på frågor om än det ena än det andra.

Amaryllisar 


I november för 50 år sedan öppnade Blomsterhuset i Borgå sina dörrar för första gången. Ända till i dag har butiken funnits på samma ställe men under årens lopp har byggnaden, som för övrigt liknar ett växthus, byggts till och förstorats ett antal gånger. De nuvarande ägarna tog över för ca ett år sedan och då förnyades också sortimentet  och utbudet en aning. Kärnidén är dock försäljning av blommor och växter ännu idag. Företaget har också en trädgård i Seitlax där de driver upp blommor och växter för trädgårdar och uteplanteringar.

I bakgrunden fotocollage över blomsterhusets historia.

Både Blomsterhuset i Borgå och trädgården i Seitlax är värda åtminstone ett besök för den växt- och blomintresserade. Vintertid är butiken i Seitlax stängd men sommartid kan man hitta t.ex. de mest fantastiska pelargoner där. Också allehanda inredningsgrejor finns till salu i Borgå, bara som ett tips inför jul.

Julgrejor
Det är inom ramen för Handy 2 projektet som jag hade möjlighet att göra den här inlärning i arbete perioden. Med facit i handen tycker jag att det var positivt att få en inblick i hur arbetet fungerar på andra ställen än där man själv jobbar. Flera idéer har jag med i bagaget nu och kanske någon av dessa går att förverkliga med tiden.







3 kommentarer:

  1. Fina bilder Sharie det väcker harmoni i en gammal åldrings hjärta.
    Kämpa på! :(

    SvaraRadera
  2. Fina blommor men soffis puutarha har finare :))))))))

    SvaraRadera